Stołówka
Informacje
Informacja dotycząca opłat za obiady znajduje się również w ogłoszeniach
w dzienniku elektronicznym Librus.
Stołówka będzie funkcjonowała zgodnie z wytycznymi GIS.
Obiady w stołówce będą wydawane od godz. 11:25 do godz. 14:30.
Uprzejmie informujemy, że nieobecność dziecka na obiedzie należy zgłaszać najpóźniej do godziny 8:00 danego dnia telefonicznie lub na adres e-mail: intendent@sp12.konin.pl
Regulamin stołówki
Do stołówki szkolnej wchodzą uczniowie i pracownicy szkoły. Miejsce oczekiwania na dzieci - parter koło dyżurki. Rodziców i opiekunów bardzo prosimy o dostosowanie się do powyższej prośby.
Link do pliku PDF 525 KB: Regulamin stołówki szkolnej [.pdf, 597.14 kB]
Link do pliku PDF 370 KB: Aneks do Regulaminu stołówki szkolnej [.pdf, 370.33 kB]
Miejsce spożywania posiłków
Dzieci spożywają posiłki w stołówce szkolnej.
W przypadku choroby dziecka, rodzic zobowiązany jest zgłosić ten fakt kierownikowi gospodarczemu lub intendentce dzień wcześniej. Pieniądze za niespożyty obiad będą odliczane w następnym miesiącu na podstawie okazania kartki obiadowej.
Obiady na wynos nie będą wydawane.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do szkoły stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla dziecka może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 )
b) maltodekstryna na bazie pszenicy ( 1 )
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjatkiem
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie
(Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh. K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.